До дъното на 62 28.09.2008г.

Written by Таня Кръстева

Неделя с Павката, Лили и Камен потеглихме към Враца.
С Павел влезнахме във втората нова пещера – с кодово име 62. Вързах въжето на едно дърво над входа, минахме стеснението в началото на дупката и се опитах да преметна примка на един добре калциран камък над отвеса. Не ми стигна дължина в ръцете и за това Павката сложи примката. Направихме прехвърляне и заслизах надолу. Павката не одобри особено камъкът и за това към 2 метра по-натам направих прехвърляне на чучка. Слезнахме на дъното на отвеса на хубава площадка, от която тръгваше втори отвес. Въжето ( 30 м. ) свърши точно там, нямаше никакво място за прехвърляне. Обмислихме биенето на спит, но след 61 вече предпочитам да слезна на дъното, както и да е и след това да кова спитове. Иначе отнема много време и не е ясно дали си струва. Вързах второто въже, взех прониквачката и заслизах на долу. Дупката е широка и чиста от камъни, с гладки стени с натеци , места за примки няма никакви. Под вторият отвес следва трети, пак без място за прехвърляне. Но при вглеждане се видя дъното на третият отвес, съвсем на близо. Както си бях на въжето спуснах още към 4 м и се озовах на дъното на дупката. То представлява класически кенеф, приятно кръгъл, равни стени като копани с машина, с равен под гладко заслан с кал. Решихме че не си струва да ковем спитове, Павката не видя смисъл да стига дъното, разгледахме евентуални дупки в страни на отвесите, но никъде не звучи перспективно. Навън измерихме въжето и отвесите общо излезнаха към 20 м .
По общо виждане дупката си струва да се накове от новите клубни членове и да се картира от тях, ако не излезе, че вече има карта, за което Павел доста се съмнява.
Прибрахме багажа и слезнахме до 61, Павката да види тесняка на дъното.
Екипирах първият отвес, Павката се навря първи на междинният тесняк и направи чудесно отклоняващо на въжето на вторият отвес. Сега вече се слиза съвсем чисто. Теснякът на дъното според него може да се работи, има някаква тенденция за отваряне на продължение и много странно на пориви духа от там.
Следва картиране на дупките.