Духла 16.08. 2011

Written by Таня Кръстева

Вторник вечер много хора откликнаха на идеята за нощна Духла. Явно се беше зародила успоредно в няколко глави и пред входа в Боснек се събрахме хора за две групи. Първа група Алекс, Деси и Живко. Втора група Братока, аз, Лили, Нико, племеника на Братока- малкото гладиаторче и неговата съпруга- класическа американка със странно смесена кръв и голяма усмивка.

Взехме купищата ключове от кметицата, заедно с чисто нов катонар, който да сложим, ако има проблем. Тя с изненада отбеляза как от 2 месеца никой не е ходил в пещерата, т.е. не се е записвал в тетрадката. При първият поглед на решетката загадката се изясни- напречните железа за силно разкривени, катинара е разбит и за въстановяване регулираният достъп до пещерата е необходим сериозен ремонт.

Двете групи влеснахме почти заедно и съвсем естествено се разделихме по скорост на проникването. Аз отдавна имах мерак за тесняци и за това си пожелах Малка Духла, Алекс отпраши към Кита и Мълнии. Браточе изнамери прекрасен и широк път навътре, почти не видяхме тесняци. Лили се навря във всичките налични, като един по-специален го мина няколко пъти. Като последица пещеризона не издържа на ентусиазма. Излезнахме към 1 през нощта, малко след нас излезе и втората група.