Калотинска темна – събота 13.01.2007

Написано от Татяна Виналиева

Тази събота практиката на курса беше на Калотинска Темна (Темна дупка на Беренде извор).В разходката се включиха курсистите – Наталия, Лили и Криси, инструктори – Боби и Янев, поддържаща група – Таня, Иво, Петър и Делян. Освен проникване в самата пещера се планираше и разходка из околния карстов масив.

Разделихме се на две групи – Боби и Делян решиха да прочешат колкото могат повече от ландшафта. Останалите, след една бърза закуска на слънчевата поляна над пещерата, се екипирахме и с яко шускане по заледения склон проникнахме в пещерата.

Всеки, който е ходил в Темната дупка на Беренде извор знае, че това е приятна и технична пещера, идеална за навлизане във форма след Коледните и Новогодишни празници. Проникването беше интересно и забавно до момента, в който Пешко не реши, че не иска да се накваси и в опит да избегне водата се хързулна, изкара си лявото рамо и в крайна сметка се намокри яко.

След кратко обмисляне просто решихме да излезем всички. От психологическа гледна точка това беше най-правилно, още повече че двама поне трябваше да се върнат с Петър, който очевидно доста се мъчеше от болки. Излизането беше бързо и безпроблемно. След като се преоблякохме, решихме да се присъединим към търсещите новата хиладаметрова дупка и атакувахме скалите.

Открихме доста интересни неща, две обещаващи пещерички, които изглежда са си ненаименовани, но относително перспективни за копане, една интересна малка проходна пещера и просто се позабавлявахме. В крайна сметка намерихме Боби и Дидо, които сладко похапваха след обхода. Последва биропиене и шкембечорбоядене в ханче “Атлантик” и … go home.

Очевидно и другата седмица ще се забавляваме по подобен начин, стига времето да позволява разходки след природата. Леко обезсърчаващ е фактът, че Ади, Пешко, Теодор и Любо – останалите курсисти, за пореден път не се включиха в практиката, но … насила хубост не става.

Искрено съжалявам за Петър и неговата травма, но аз лично си изкарах добре. Искам още и още ..