Предстояща пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на Израел

Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света

Осем български пещерняци ще участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом, Израел. Експедицията ще се проведе от 21 февруари до 4 март 2019 г.

Под мотото „Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света“, експедицията обединява усилията на участниците в изготвяне на съвременна карта на солната пещера „Малхам“, в опит да стане най-дългата солна пещера в света.

Към момента най-дълга солна пещера е „Три Ен“, намираща се в Иран, с дължина от 6580 м по карта от 2006 г. и изместила Малхам от първото място. Картата на Малхам датира от 80-е години на миналия век и е с дължина от 5685 м, резултат от проведена мащабна италианска пещерно-изследователска експедиция в района.

През януари 2018 г. се проведе първа международна експедиция, първата с подобен мащаб след тази от 80-е години. В проявата участваха шестима български пещерняци, като това бе и първа българска пещерна експедиция в Израел. Резултатът от проучванията показа, че пещерата Малхам е сложна лабиринтна система с над 10 входа и множество галерии, разположени на няколко нива. По време на експедицията беше изготвена карта на около 5,5 км участъци от пещерата, без да са отразени стари известни части. Бяха открити и нови нейни входове и галерии.

Всичко това ни кара да вярваме, че след края на експедицията през 2019 г. пещерата Малхам ще стане първа по дължина сред солните пещери в света. 

Българският екип е в основата на изготвяне на карта на пещерата посредством употребата на нови съвременни методики за електронно картиране.

Изглед към Мъртво море

Планината Содом е разположена по протежение на югозападната част на Мъртво море. Самото Мъртво море безспорно се нарежда сред най-интересните природни забележителности, намиращо се на около 430 метра под нивото на Световния океан. То е най-ниската точка на планетата. Със скромните си размери от около 11 км дължина и 2,5 км широчина Содом се явява изключителен геоложки феномен: освен някои тънки слоеве от мрамор, варовик и други минерали, тя е изцяло изградена от сол. Разположена е в пустинята Негев, покриваща повече от половината площ на Израел. Хълмовете на Содом се издигат на около 226 метра от Мъртво море. Въпреки нарастването си с около 3,5 мм на година най-високата точка на планината е на 170 метра под морското ниво.

До този момент в планинта Содом има известни около 150 пещери и всяка година се откриват нови.

Солни кристали

Експедицията се организира от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към университета в Йерусалим и Пещерен клуб и спелео училише „София“.

Участниците от българска страна са от Пещерен клуб и спелео училише „София“ и Студентски пещерен клуб „Академик“. Международният екип включва пещерняци от Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Чехия и Израел.

„БЪЛГАРИЯ ЕР” е официален партньор и превозвач на българските участници в експедицията.

Експедицията се подпомага от Българска федерация по спелеология, Министерство на младежта и спорта, Европейска федерация по спелеология, Aventure Verticale, Korda’s, Scurion.

Участници в експедицията от България:
Антония Влайкова – Пещерен клуб и спелео училище „София“, ръководител на българския екип от експедицията
Александър Янев – Студентски пещерен клуб „Академик“
Анри Хаздай – Студентски пещерен клуб „Академик“
Боян Шанов – Студентски пещерен клуб „Академик“
Енчо Енчев – Пещерен клуб и спелео училище „София“
Китен Топалов – Пещерен клуб и спелео училище „София“
Юлия Янева – Студентски пещерен клуб „Академик“
Яна Йовева – Пещерен клуб и спелео училище „София“

Експедиция „Израел 2019“ е част от МСК на БФСп за 2019 година и се финансира частично от Министерство на младежта и спорта (ММС) по „Програма за развитие на спорта за всички“ за 2019 г.

Снимки от експедицията, проведена през 2018 г.