Приключи курс Пещерняк 2015

Изпита на курс Пещерняк на СПК Академик се проведе на 31.05.2015 на полигона при с. Комщица.

Успешно завършилите пещерняци са: Анна Дамянлиева, Диляна Христова, Любомир Симеонов и Димитър Манов.

Да им честитим и да им пожелаем много интересни и дълбоки пещери занапред. За тази цел предлагам да се съберем следващата сряда (17.06.2015) от 20:00 в добре познатата кръчма Карабас Барабас Трети (ул. Кирил и Методий 40). На събитието официално ще връчим и дипломите за завършен курс.

Курс Пещерняк на СПК Академик се проведе  периода февруари – май 2015 година.

Курса започна със прониквания във хоризонтални пещери, като бяха посетени обектите(в този ред): Академик,Пепелянка, Духла (Приказки), Темна дупка при Беренде извор, Чучулян, Темна дупка при г. Лакатник. В рамките на този етап от курса бяха проведени и две практики по картиране.

Втория етап на курса беше посветен на обучение по Техника на единичното въже. Практиките на въже бяха проведени на обектите: Академишки скали на Лакатник – 7 дена, малък вход на пещерата Проходна – 2 дена, входа на Банковица – 2 дена. Беше посетени и пещерите Свирчовица, Дълбоката и Черни връх.

В последнта част на курса курсистите взеха участие във Националните технически прегледи 2015, проведени на Карлуково, като сформираха общо два отбора от по двама човека. Отборите взеха съответно първо и пето място в състезанието.