Акция в пещера Тангаръчка дупка

източник: http://caverescue.bg/aktsia-v-peshtera-tangarachka-dupka/

На 20 юни – събота в 16:08 часа се случва инцидент с пещерняк в пещера Тангаръчка дупка, село Богданово, Странджа.

Сигналът е подаден от Станимира Делева в 16:50 часа. От подадената информация се разбира, че при разекипиране на пещерата, почти на изхода се развързва въжето на подвеждащия парапет и пещернякът С. Г. пада от 11 метра височина. Според първоначални данни има съмнения за счупен крак и травма на гръбнака.

Групата от 4 пещерняци, с ръководител Боян Петров е извършвала мониторинг на прилепи в Тангаръчката дупка. Първоначално системата е била екипирана с възел осмица, но въжето не е достигало до дъното. Боян Петров преправя системата с булин възел без контрола и без дублаж, което води до развързване на възела и е пряка причина за настъпване на инцидента.

По това време се провежда лагер на „Пещерно Спасяване“ на Котел, местността Злостен и повечето от спасителите правят тренировъчна акция в пещера Мъгливата.

Веднага след подаване на сигнала се организира екип и oт лагера на спасителите, намиращ се на около 200 км. от мястото на инцидента, тръгва група в състав Валери Пелтеков и Росен Вътев. Едновременно с тях от гр. Бургас тръгват Георги Германов – Големия Пойзън, Лазар Милчев и Стоян Атанасов от клуб НЕПИАСТ.

В 20:00 часа групата спасители се срещат в село Богданово с Боян Петров, който ги води до мястото на инцидента.

Пещерата се намира на около 2 км. от селото по черен път, а от там пътя е през гората без видима пътека. В 20:50 спасителите са пред пещерата и започват изграждане на система за извличане на пострадалия пещерняк с носилка.

През цялото време на акцията вали дъжд, което допълнително усложнява спасителните дейности. При пострадалия пещерняк постоянно има човек. Той е изолиран с прониквачни торби и увит с термо фолио и спален чувал, за да не се допусне хипотермия. Приема доза обезболяващо „аулин“. До пристигане на спасителния екип поема топли течности и лека храна. Пострадалият пещерняк не си спомня момента на падането. През цялото време е в съзнание, контактен и в много добро състояние на духа.

В 23:30 приключва акцията по изваждане на носилката с пострадалия и пренасянето до джипа на „Пещерно спасяване“. От там групата потегля към спешна помощ Бургас.

На пострадалия е направен подробен преглед в спешно отделение в Бургас. Пораженията са счупена костица на китката и множество натъртвания. Изписан е още същата вечер в сравнително добро общо състояние и със способност да се придвижва сам.

След анализ на мястото на инцидента се предполага, че релефът на пропастта и купчината пръст и гуано на дъното, както и голяма доза късмет е предпазила пострадалия от по-сериозни наранявания.

От Пещерно спасяване призоваваме пещерняците да не правят компромиси с безопасното екипиране на въжените системи за проникване в пещери и пропасти.