243 експедиция в “Оптимистическа” януари 2016

След като някои заявили участие хора отпаднаха от организацията, решихме да посрещнем новата година в Украйна. На 30.01.2015 г. в късния следобед към 16 ч. отпътувахме в състав:

Александър Янев
Татяна Виналиева
Петър Габаров


Пътят мина доста спокойно и безпроблемно. Слуховете, прочетени в интернет за това, че се изисква доказване на финансови възможности, се оказаха неверни (или поне на нас не ни поискаха). Другото ми притеснение за превод на пълномощното за колата също отпадна. Всъщност за първи път минах Румънско-Украинската граница за под 15 мин. Даже една цигара не успях да изпуша. 🙂
Пристигнахме в с. Короливка в ранни зори около 7,30 ч. и разбудихме нашите домакини. След прегръдки и малко шматкане легнахме да отдъхнем след дългия път.
Като станахме следобеда, се захванахме да помогнем в свързването на новата водопроводна инсталация и новата съдомиялна машина. Други се включиха в подготовката на новогодишната вечеря. Междувременно течеше обилна дегустация на домашната бира на Богдан. Страхотно се е справил и вари доста видове бира!
Спокойно и приятно посрещнахме новата година, имаше план да тестване и новата сауна, но след толкова ядене и пиене някои от нашият екип се отказахме. За сметка на това пък се възползвахме на другия ден.
На 01.01. направихме влизане до лагера „Собачая жизнь“, където занесохме продукти за предстоящата експедиция.
На следващия ден по програма трябваше да влизаме в лагера, но понеже от преди знаех, че няма да се организират нещата преди вечерта, решихме да се възползваме от покана за разходка в близката пещера „Озерная“. Естествено помогнахме на хората с багажа за техния подземен лагер. Малко се позамотахме и излязохме към 20,30 ч. В резултат отложихме влизането в „Отпимистическа“ за следващия ден.
03.01. Поорганизирахме се и привечер се занесохме в подземния лагер. Този път бяхме доста близо до входа – с багаж и не много бързо темпо се стига за около час, час и половина. Излиза се без багаж за 40 мин.
04.-05.01. Работихме по дооправяне на трасето към лагера. Колегите от Полтава, които бяха пратени да проверяват периметъра, откриха нови галерии. На 05.01. след работа Пешко се включи в екскурзия до място на което вече бяхме ходили с Таня. Така че ние останахме да довършим малкото останало по трасето.
06.-07.01. Копаехме на няколко места по периметъра, но без особен резултат – тук 15 м., там 5м. На други места хич.

На 08.01. Двамата с Таня се включихме в ходене до лагера в район Мираж. Едно да се разходим и второ да занесем неща за предстояща експедиция. Доста отдалечен район, имаше и пълзене на места. На връщане минахме и през „За Озерний“ район. Получи се доста добра 8-9 часова „разходка“.
На 09.01. преди обяд излязохме от пещерата и се стегнахме да си ходим. Колкото и да „бързахме“, преди 14 ч. не успяхме да потеглим. След кратко спиране за пазар в Черновци кацнахме на границата. Където си отвисяхме 3 часа на опашката. Никога не съм минавал на връщане за по-малко от 2 часа. Явно е време да се смени тактиката или граничният пункт.
По обратният път също нямаше приключения и благополучно се прибрахме в София около 11,30 ч. на 10.01.2016 г.