Cave trip

Ако обичате природата и най-тайните й кътчета…
Ако имате желание за по-екстремни преживявания…
Ако просто искате да се разкършите…

… то може би е време да се запознаем.

 

Ние сме изследователи на подземния свят – откриваме, проучваме и описваме пещери и пропасти. С уникалния си климат, животински свят и морфология пещерите са един различен и понякога трудно достъпен свят, който изследваме с  любопитството на първооткриватели. Дейностите ни се вписват в термина „спелеология“ – комбинация между наука и екстремен спорт, но не всяка пещера изисква научна титла или сериозна подготовка. Както в планината има леки пътеки и стръмни стени за катерене, така и под земята пътят е въпрос на избор и на добър водач.

Сдружение СПК Академик е най-старият пещерен клуб в България и благодарение на изследователския дух на този колектив са открити и изследвани стотици пещери в България и чужбина. И до днес продължаваме с ежегодни експедиции, обучения на пещерняци и разходките просто за удоволствие.

 

Замислихме инициативата Cave Trip като начин да запознаем колкото се може повече хора с красотата и крехкостта на пещерите. Идеята ни е да водим групи до 10 души в сравнително леснопроходими, но същевременно интересни пещери. За тези, в които се запали пещерният пламък, предлагаме да се запишат на курс по Пещерно дело, който се състои от серия лекции и практически занимания, с които ще придобиете умения и знания за проникване в хоризонтални и вертикални пещери и пропасти, техники за оцеляване и оказване на първа медицинска помощ и още много други интересни и любопитни знания и факти.

 

Засега имаме готовност да ви предложим три различни маршрута:

 

Cave Trip Карлуково:

Разглеждане на пещерите: Банковица, Свирчовица, Проходна, Контрабасът, Чердженица
Маршрут: Банковица, Свирчовица, Проходна, Чердженица, Задънен дол, Контрабасът
Трудност: Съвсем лека разходка – около 20 мин престой във всяка пещера, но без лазене или катерене

 

Cave Trip Лакатник:

Разглеждане на пещерите: Тeмната дупка, Ръжишка
Маршрут: Темна до Жеково езеро и тръбата, Ръжишка до дъното
Трудност: Лесно, с престой от по 1ч във всяка една пещера, няма тесни места, нужда от лазене или вертикално катерене

 

Cave Trip Боснек:

Разглеждане на пещерите:  Духла
Маршрут: до Синтрови мазета и обратно
Трудност: Не е просто разходка прави. Има тесни места, кратко лазене по корем и пасажи с катерене на скални прагове от 1-2 метра, но тези участъци са не повече от 10% от общия път. Общо около 3 часа може да прекараме в пещерата, но е много красиво и времето минава неусетно.

 

 

Как ще се проведат ходенията?

Първо и най-важно – инициативата е абсолютно безплатна, с изключение на личните разходи на участниците и пътя. След като се събере група за дадена дата и маршрут, се организира пътуването с лични автомобили и места в тях. Водачите от наша страна ще носят абсолютно необходимите каски и челници, а от страна на участниците очакваме адекватно облекло (удобни, не много широки дрехи, които можете да каляте, удобни обувки или ботуши), батерии и храна за обяд. Всяко събитие започва с (наистина) кратък инструктаж за безопасност и след представяне на необходимите документи тръгваме по предвидения маршрут. Ще ви помагаме в трудните участъци, ще ви разказваме как са се образували съответните пещери и различните форми в тях и най-вероятно ще ви черпим парче шоколад – най-добрият приятел на човека под земята.

Водачите и помощниците ще са хора, завършили курсове по спелеология и с много опит в доста по-трудни пещери. Възможно е някои участници да изпитат силни притеснения от тесни пасажи за преминаване, страх от постоянната тъмнина наоколо или от възможността да се загубим, но ние знаем как да ви помогнем да преодолеете тези пречки към едно иначе приятно емоционално и физическо разкършване през почивните дни.

Ще се радваме да се видим скоро!

 

Повече детайли за облеклото може да прочетете тук.

Кратко видео

Декларация за информираност

 

 

 

ЗАПИШИ СЕ ТУК!